Tältguide: Hur man hittar det bästa tältet för resan
Gult tält ute i naturen

Vilket tält ska man välja?

Att välja rätt tält är ett stort beslut. När du köper ett tält måste du ta hänsyn till flera olika funktioner, syften och modeller. För att göra det så enkelt som möjligt har vi sammanställt denna praktiska tältköpsguiden för att hjälpa dig hitta det bästa tält för just din resa.

Det viktigaste att tänka på är vad du ska göra med det. Kommer du att campa med bil där det inte finns några begränsningar för utrymme och vikt. Eller ska du ut och vandra där det är extra känsligt med begränsad vikt och utrymme? Det du inte vill upptäcka är att du har gjort fel val när du väl ska slå läger i mörker och dåligt väder. Som med många andra saker inom friluftsutrustning så finns det ett perfekt tält för alla typer av friluftare - oavsett om du är en nybörjare, en hängiven vandrare eller fortfarande håller på att planera din allra första övernattning ute i naturen.

Storleken på tältet

När du väljer ditt tält, välj först en modell baserat på hur många och om du kanske behöver extra utrymme för extra vänner, redskap eller hundar. Alla tält är märkta med antalet personer de är menade för, exempelvis "enmanstält", "tvåmannatält" eller "8 personer". Tänk dock på att det inte finns någon branschstandard som definierar ett officiellt tältmått per person.

När du utvärderar tältkapacitetsklassificeringar är vårt allmänna råd detta: Antag en nära passform. Om du söker mer utrymme, överväg att utöka storleken på tältet med ytterligare 1 person om ni:

    • är stora människor

 

    • är klaustrofobiska

 

    • vrider och vänder er under natten

 

    • vill sova bättre med mer än genomsnittligt armbågsutrymme

 

    • tar med ett litet barn eller en hund

 

Rätt tält för rätt väder

1-säsongstält

Dessa är de mest grundläggande av grundläggande tält. De är tunna, kommer ofta utan regnfluga och är avsedda för sommarbruk i trädgården. De kan sträckas för att användas i milda vår- och hösttemperaturer om vädret tillåter det. De har oftast väldigt lätt vattentätning vilket gör att de klarar en lätt skur, men inte ett åskväder som våren och hösten kan vara känd för.

2-säsongstält

Precis som 1-säsongstälten är 2-säsongstälten också extremt grundläggande. Dessa kommer oftast utan regnfluga, men även om det skulle ingå så tål den oftast inte kraftiga stormar eller vinterförhållanden.

3-säsongstält

Dessa tält är de mest mångsidiga tälten och därför de allra vanligaste köpta och sålda tälten. Om du funderar på att få den största valutan för pengarna så är 3-säsongstältet ditt bästa alternativ.

Fördelarna med att köpa ett 3-säsongstält framför et 1- eller 2-säsongs är att de är avsedda att stå emot kraftiga regnstormar och hårda vindar.

4-säsongstält

4-säsongstältet är troligtvis det mest missvisande betyget av de alla. De är nämligen nödvändigtvis inte avsedda för alla fyra säsonger. De är oftast avsedda för användning under vintern. Du kanske kan använda dem tidigt på våren och sen höst, men de kommer garanterat få dig att svettas under sommaren.

5-säsongstält

5-säsongstältet, även känt som "expeditionstält" eller "professionella tält", är avsedda att klara de hårdaste av hårda vintrar. Dessa tält har oftast ett pris på över 10 000 kronor och har dubbla väggar som skyddar mot kaskadsnö. Tältpinnarna är "nästan oförstörbara" även i extrema vindar.

Kupoltält & självstagande tält

Kupoltält ute i skogen

Ett kupoltält är ett kupolformat tält med ett rektangulärt golv och två tältpinnar som går diagonalt genom toppen för att skapa en stabil stomme. Tältets form ger skydd mot ruskiga väder och även stabilitet vid hårda vindar. Kupoltälten är kända för att vara lätta att installera och lätta att bära och kan enkelt flyttas runt till du hittar den bästa platsen.

Fördelar med kupoltält

Stark och stabil form

Lätt att ställa in

Fristående utan tältpinnar

Det rektangulära golvet ger en lättfixad sovplats

Topphöjden är hög och rymlig

Lätt att kombinera med andra tält för en större grupp

Det är enkelt att flytta eftersom konstruktionen är självstagande

Nackdelar med kupoltält

Snedväggarna skär ner på det totala ståutrymmet

Ju högre kupolhöjd desto mer instabil blir den

Starka vindar fångar kupolformen

De har oftast högre vikt på grund av tältpinnarna

Tunneltält

Grönt tunneltält vid solnedgång

Ett tunneltält är längre, smalare och lägre än ett kupoltält. Deras form gör dem mer känsliga för vindbyar, men själva sovplatsen är effektivare. Eftersom de behöver fästpunkter kan de inte ställas upp i stenig eller hård terräng.

Fördelen med tunneltältet är att du får mer utrymme och samtidigt minskar vikten, det krävs t.ex. inga tältpinnar för att hålla uppe tältet.
De har också en absid som fungerar som ett extra förvaringsutrymme. Absiden har oftast inte något golv och lämpar sig bra för att förvara packning och annan utrustning.

Fördelar med tunneltält

Stark och stabil form

Maximal volym i förhållande till vikt

Liten vikt, perfekt för vandrare

Bra möjlighet till förvaring av utrustning tack vare absiden

Nackdelar med tunneltält

Går inte att använda på hårt underlag

Tältet måste plockas ner för att flyttas

Känsligt mot sidvindar

Campingtält & familjetält

Campingtält och hängmatta i skogen

Ett campingtält är ofta ett väldigt tungt men rymligt tält. Det lämpar sig bäst för dig som transporterar utrustningen via bil och inte ryggsäck.

Tältet har oftast ståhöjd och en gedigen absid där det finns även gott om plats för er utrustning och kan användas som sällskapsyta när vädret inte är på er sida. Golvet är ofta fastsytt i yttertältet och täcker både absiden och innertältet för att hålla fukt och insekter utanför.

Fördelar med campingtält

Stark och stabil form

Oftast ståhöjd och rymlig konstruktion

Oftast ståhöjd och rymlig konstruktion

Passar perfekt för festivaler och camping

Lätta att montera

Nackdelar med campingtält

Väldigt tunga - går oftast bara transportera med bil eller cykel

Stora tält medför en högre kostnad

Frågor & svar